Pelastustoimi ja ensihoito turvallisuuden varmistajana
29.3.2025

Hädän hetkellä sinua auttava ensihoitaja ja pelastaja ovat osa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen palveluvalikoimaa. Pelastustoimi ja ensihoito ovat elintärkeitä arkemme turvallisuuden varmistajia. He huolehtivat onnettomuuksien ennaltaehkäisystä, pelastustoiminnasta ja varautumisesta poikkeusoloihin sekä ensihoidosta. He hoitavat turvallisuuttamme ennakoivasti sekä hädän, että kriisin keskellä. Tätä työtä tulee arvostaa ja hoitaa tehokkaasti lähellä ihmistä ja paikallisuutta arvostaen. Teemani TOP5 pelastustoimen ja ensihoidon toimivuuden varmistamiseksi ovat seuraavat;
1. Pelastajia, ensihoitajia ja pelastustoimen henkilöstöä on oltava riittävästi. Pelastustoimen rahoituksen ja henkilöstön riittävyys on turvattava, jotta palvelutaso sekä tavoiteajat pystytään varmistamaan koko Kanta - Hämeen alueella, myös taajamien ulkopuolella. Pelastustoimen henkilöstön osaamisesta, hyvinvoinnista sekä riittävyydestä on pidettävä kiinni. Sopimuspalokuntien toiminnan jatkuvuus on tärkeää, ja niiden osaamista ja poikkeusolojen valmiutta on tuettava.
2. Pelastajilla ja ensihoitajilla on oltava työtehtävänsä hoitamiseen vaadittavat työvälineet. Tämä tarkoittaa laadukkaita työvälineitä sekä kriisiajan tehtäviin että ennakoivaan turvallisuustyöhön. Pelastustoimella on oltava resurssit kokeilla ja hyödyntää uusimpia teknologioita työtehtävissään. Työvälineiden kehitystyössä yhteistyö yritysten kanssa on avainasemassa.
3. Varautumiseen kohdennettuja resursseja on lisättävä. Tämä tarkoittaa käytännössä turvallisuuskoulutuksen- ja viestinnän lisäämistä sekä väestönsuojien rakentamisen ja kunnossapidon edistämistä. Varautumisharjoittelua on järjestelmällisesti kehitettävä yhteistyössä hyvinvointialueiden, kuntien, viranomaisten sekä yritysten kanssa.
4. Arjen turvallisuuden varmistaminen. Suomalaisten turvallisuuden varmistamisen keskipisteessä on kotimme ja perheemme. Tässä työssä tärkeimmät elementit ovat turvallisuusosaamisemme ja -asenteemme sekä kodin turvallisuustekniikka, kuten esimerkiksi palovaroittimet, ensiapuvälineet ja kotivaratarvikkeet. Turvallisuusosaamistamme on valistuksen sekä koulutuksen muodossa lisättävä johdonmukaisemmin aina varhaiskasvatuksesta alkaen.
5. Laaja-alainen yhteistyö turvallisuuden tuottajana. Turvallisuuden tuottaminen on yhteistyötä. Pelastustoimen, kuntien ja yritysten yhteistyötä on vahvistettava turvallisuuden edistämiseksi. Yhteisiä arjen varautumisen sekä kriisiajan häiriötilanteiden harjoituksia on toteutettava järjestelmällisen säännöllisesti yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien, yritysten sekä järjestöjen kesken.
Meidän tulee arvostaa ja kunnioittaa pelastustoimen, varautumisen ja ensihoidon ammattilaisiamme ja varmistaa, että he voivat hoitaa työnsä nopeasti ja tehokkaasti jokaisessa hyvinvointialueemme kunnassa. Hädän hetkellä he saapuvat auttamaan sekä sinua, että läheisiäsi.
